Κάρτα φιλάθλου - Η περίπτωση της Αγγλίας ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 6/9/2017 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 09.08.17 Ανακοίνωση Μαθητικού Εισιτήρια Διαρκείας ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 2017-2018

Κάρτα φιλάθλου - Η περίπτωση της Αγγλίας

«Σε όποια χώρα εφαρμόστηκε η κάρτα φιλάθλου έχει αποτύχει» ανέφεραν πριν λίγες μέρες στην Κύπρο οι αξιωματούχοι της ουεφα. Αυτό λέμε και εμείς σαν οπαδοί αλλά το να το παραδέχονται και αυτοί που προωθούν το εμπορικό ποδόσφαιρο και τα γήπεδα εκκλησίες δείχνει το πόσο γελοίοι παραμένουν οι εξουσιαστές αυτού τόπου.
Πιο κάτω θα παρουσιάσουμε εν συντομία τι έγινε με την κάρτα φιλάθλου στην Αγγλία.

Φιλελεύθερος 23/6/1985

Στη συνέχεια υπήρξαν έντονες αντιδράσεις.

Στο παιχνίδι μπήκε και η ουεφα η οποία τάχθηκε εναντίον. (Ανεξάρτητος 4/9/1989)

of

Στην τελική η κάρτα έπεσε. ( Φιλελεύθερος 8/3/1990)

Στην Ολλανδία οι ομάδες εναντιώθηκαν στο μέτρο και αυτό αποσύρθηκε. ( Φιλελεύθερος 19/9/1989). Για αυτό υποστηρίζουμε ότι οι διοικήσεις των ομάδων μας έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί ενώ μπορούν, αυτές συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Στην Αγγλία φυσικά στη συνέχεια χρησιμοποίησαν άλλους έμμεσους τρόπους για να διώξουν τις μάζες από τα γήπεδα εκμεταλλευόμενοι τον μεγάλο πληθυσμό και τη φήμη των ομάδων τους ανά το παγκόσμιο, ανέβασαν ραγδαία τις τιμές των εισιτηρίων και αντικατέστησαν τον ντόπιο κόσμο και τους οργανωμένους με πελάτες ψηλού βιοτικού επιπέδου και τουρίστες, κάνοντας τα γήπεδα απρόσιτα για άτομα με μικρό εισόδημα. Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ποδοσφαιριστές και προπονητές στην Αγγλία έκαναν δημόσια παράπονα ότι οι φίλαθλοι δεν τραγουδούν και δεν υποστηρίζουν τις ομάδες τους. Βέβαια στην Κύπρο αυτή η «πολυτέλεια» της αντικατάστασης του υφιστάμενου κόσμου δεν υπάρχει.

Καταληκτικά, η βία για εμάς είναι κοινωνικό ζήτημα το οποίο πυροδοτείται στα γήπεδα μέσω του φασισμού και της αδικίας που προάγει το αθλητικό και κομματικό κατεστημένο και καμιά κάρτα φιλάθλου είτε αυτή ανήκει στο κράτος είτε στα σωματεία δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα, πόσο μάλλον όταν τα επιφανειακά αυτά μέτρα αφορούν μόνο τους φιλάθλους και παίζουν με ένα ευαίσθητο θέμα όπως τα προσωπικά δεδομένα που η προστασία τους αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για τον άνθρωπο.

YΓ «Το ποδόσφαιρο είναι ελευθερία» Bob Marley

ΥΓ 2. ΜΙΑ(ΑΛΛΗ) ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ HILLSBOROUGH http://syfael.com/?p=180

Read more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 6/9/2017

cropped-syfael-1.png

Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι την ερχόμενη Τρίτη 12/09/2017 η ώρα 19:00 θα γίνει ανοιχτή συνεδρία στο Yellow Pride για το θέμα που μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια περί κάρτας φιλάθλου και ταυτοποίηση. Αφορμή το παιχνίδι στην Λάρνακα με την αεκ όπου για ακόμη μία φορά θα μας ζητηθεί ταυτότητα για να δούμε την ΑΕΛΑΡΑ μας. Θα αναλύσουμε όλο το θέατρο του παραλόγου με τον κόσμο μας και η απόφαση θα παρθεί μέσω της πλειοψηφίας των μελών μας για την γραμμή όπου θα ακολουθήσουμε όλοι μαζί. Ήρθε η ώρα να ασκήσει το κάθε μέλος την δύναμη που έχει στα χέρια του τόσα χρόνια που είναι εγγεγραμμένος στον ανώτερο σύνδεσμο της Κύπρου. Η απόφαση είναι στο χέρι του κάθε συνδεσμίτη. Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη για το έτος 2017-2018, και για αυτό θα στηθούν εγγραφές μελών από νωρίς στον χώρο.

Το ερχόμενο Σάββατο η ομάδα μας καλείται να αποδώσει στο μέγιστο και να φέρει το τρίποντο, τίποτα λιγότερο. Το κάτω διάζωμα παραμένει για ακόμη μία αγωνιστική κλειστό και καλούμαστε να κατακλείσουμε το υπόλοιπο γήπεδο για να σπρώξουμε με τα άρρωστα τραγούδια μας την ομάδα στην νίκη.

Ακόμη σε μία προσπάθεια του ΣΥ.Φ. ΑΕΛ μαζί με τον σύνδεσμο γονέων να στηρίξει τους μαθητές όπου αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες καλούμε τον κόσμο μας να βοηθήσει το έργο μας. Στον ερχόμενο αγώνα του Σαββάτου θα μαζεύονται από ομάδα ατόμων του συνδέσμου μας σχολικός ρουχισμός και είδη γραφικής ύλης, επίσης η συλλογή θα συνεχίζεται και στα οικήματα μας στον Εναέριο και Ζακάκι. Όλα τα προϊόντα που θα μαζευτούν θα δοθούν στο Υπουργείο Παιδείας και θα διανεμηθούν στα σχολεία που έχουν ανάγκη.

Τέλος οι εγγραφές για τον κίτρινο οδηγό αλλά και για τα εισιτήρια διαρκείας συνεχίζονται στον σύνδεσμο μας στον Εναέριο. Στηρίξετε την προσπάθεια μας για ένα αποτέλεσμα που θα βοηθήσει τον κάθε ΑΕΛΙΣΤΑ. Αλληλεγγύη σε όλη την κίτρινη φυλή, στηρίζουμε τις κίτρινες επιχειρήσεις και όχι το συμφέρον του κάθε καπιταλιστή του συστήματος.

Υ.Γ: ΟΧΙ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ…. ΠΡΑΞΕΙΣ

Read more

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 09.08.17

Αδέλφια ΑΕΛΙΣΤΕΣ,
Για ακόμα μία φορά τα κοράκια του γηπέδου δεν δίστασαν να σταθούν εμπόδιο στην ομάδα μας χωρίς να υπολογίζουν τους χιλιάδες λέοντες που ταξίδεψαν στη Λάρνακα και έκαναν το “Παπαδόπουλος” να θυμίζει Εναέριο. Από τη μια απεσταλμ…

Read more

Ανακοίνωση Μαθητικού

Σήμερα η ομαδάρα μας παίζει στα Πολεμίδια φιλικό η ώρα 18:00. Πάμε να χειροκροτήσουμε τους παίχτες μας, να τους εμψυχώσουμε για την δύσκολη συνέχεια.
Σηκώστε κεφάλια και βάρτε το στο νου σας, οι δυνατότητες όλων μας, από τον πρώτο παίχτη μέχρι το τ…

Read more

Εισιτήρια Διαρκείας ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 2017-2018

Από σήμερα είναι στη διάθεση του κόσμου μας τα εισιτήρια διαρκείας του συνδέσμου. Τα εισιτήρια κοστίζουν €170 (€160 το εισιτήριο + €10 το πρόγραμμα ΑΕΛ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ.)

Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση τους είναι οι ακόλουθες:

Read more

ΟΠΑΔΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Το πρώτο μου άρθρο στην επίσημη σελίδα του συνδέσμου μας και η επιλογή του θέματος ήταν αρκετά δύσκολη. Σαν πρώτο θέμα διάλεξα να αναφερθώ σε μία κουλτούρα, σε ένα κίνημα που θέλοντας και μη μπήκε στη ζωή μας. Οι οργανωμένοι οπαδοί (ULTRAS) είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στον κόσμο του ποδοσφαίρου, που στην συνέχεια εξαπλώθηκε σε διάφορα αθλήματα.

Οι ULTRAS είναι οι οργανωμένοι οπαδοί που φημίζονται για την φανατική υποστήριξη και αγάπη προς την ομάδα τους. Το ασταμάτητο τραγούδι στην κερκίδα, η χρήση καπνογόνων και φωτοβολίδων, τα πανό, χορογραφίες κ.λ.π, είναι μερικές από της ασχολίες που ξεχωρίζουν οι οπαδοί από τους υπόλοιπους φιλάθλους. Η υποστήριξη της ομάδας, η ενθάρρυνση προς τους παίκτες και ο εκφοβισμός των αντίπαλων είναι ο κύριος σκοπός τον οργανωμένων οπαδών κάθε ομάδας, που αρκετές φορές οι δράσεις τους μπορεί να γίνουν υπερβολικά ακραίες. Τις τελευταίες δεκαετίες, η κουλτούρα έχει γίνει ένα κεντρικό σημείο για το κίνημα και είναι ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και κυρίως του μοντέρνου ποδοσφαίρου.

Ένας από τους παλαιότερους οργανωμένους συνδέσμους είναι οι TORCIDA SPLIT οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ιδρύθηκαν το 1950. Το όνομα Torcida προέρχεται από τους οργανωμένους οπαδούς στη Βραζιλία οι οποίοι ονομάζονται έτσι. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1950 έγινε στη Βραζιλία το Παγκόσμιο κύπελλο και από ότι φαίνεται από εκεί επηρεάστηκαν οι οπαδοί της Κροατικής ομάδας.

Η χώρα που συνδέεται περισσότερο με το οπαδικό κίνημα είναι η Ιταλία. Την δεκαετία του 60-70 η εξάπλωση του κινήματος ήταν μεγάλη. Ο όρος ultras χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1969 από οπαδούς της Sampdoria και από οπαδούς του Torino που στην συνέχεια θα γίνει συνώνυμο με το ιταλικό ποδόσφαιρο. Στην δεκαετία του 70 η ανάπτυξη και ο σχηματισμός οργανωμένων οπαδών στην Ιταλία έγινε πιο εμφανής. Ακόμη τη δεκαετία του 70 άρχισε να γίνεται εμφανής η βία στα γήπεδα από το οπαδικό κίνημα που μέχρι τώρα φαίνεται σε μεγάλο βαθμό.

Το οπαδικό κίνημα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970-1990, αρχίζοντας με τις χώρες που βρίσκονταν γεωγραφικά κοντά στην Ιταλία. Ένα οπαδικό group μπορεί να αποτελείται από δεκάδες μέχρι χιλιάδες οπαδούς.

Άλλο ένα σημείο που αξίζει να αναφερθώ είναι οι οργανωμένες ομάδες οπαδών στη Λατινική Αμερική (κυρίως στην Αργεντινή) που ονομάζονται Barras Bravas (σκληρές συμμορίες). Αυτό το στυλ οπαδών έχει πάνω κάτω τους ίδιους σκοπούς με τους Ευρωπαίους ultras, αλλά υπάρχουν διαφορές στον τρόπο λειτουργίας, καθώς θυμίζουν περισσότερο οργανωμένες μαφίες, που έχουν και άλλους ρόλους εκτός από την οργάνωση της κερκίδας. Μερικές ομάδες Barras Bravas έχουν γίνει για χουλιγκανισμούς σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Tο φαινόμενο ξεκίνησε στην Αργεντινή τη δεκαετία του 50-60 , αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Λατινική Αμερική στην δεκαετία του 90.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να αναφερθεί στη συνέχεια ,είναι η κουλτούρα των casuals ,που σχετίζεται με τον χουλιγκανισμό και με τη χρήση ακριβών ενδυμάτων για την αποφυγή της προσοχής της αστυνομίας , του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και για τον εκφοβισμό των αντίπαλων οπαδών. Η υποκουλτούρα αυτή έχει τις ρίζες της στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Δεν φορούσαν τα χρώματα της ομάδας τους , έτσι ήταν πιο εύκολο να κάνουν συμπλοκές με αντίπαλους οπαδούς ακόμη και να εισβάλουν σε συνδέσμους ή PUB των άλλων οπαδών.

Στις δεκαετίες του 70-80 τα πρώτα έντονα στοιχεία χουλιγκανισμού άρχισαν να εμφανίζονται και στα Κυπριακά γήπεδα. Το Γενάρη του 1978 στο Τσίρειο οι οπαδοί μας τότε χρησιμοποιούσαν τη δυτική κερκίδα ,μαζί με τους φιλοξενούμενους. Μέσω άρθρου εφημερίδας ,καταγγελία οπαδών του αποελ αναφέρει:( Με την είσοδο μας στην κερκίδα ,μερίδα οπαδών της ΑΕΛ μας πλησίασε προκλητικά και άρχισε να μας προκαλεί με σκοπό την δημιουργία επεισοδίων . Για κακή μας τύχη η ομάδα μας σκόραρε και εμείς αρχίσαμε να πανηγυρίζουμε. Δεν περίμεναν άλλη αφορμή και επιτέθηκαν ομαδικά εναντίων μας. Άρχισαν να σκίζουν σημαίες, κασκόλ, και να μας χτυπούν μανιασμένοι σαν κανίβαλοι. Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε την κερκίδα αφού ούτε ένας αστυνομικός δεν υπήρχε να μας προστατέψει. Ιούνης 1978 τελικός μπάσκετ αποελ-ΑΕΛ εφημερίδα αναφέρει:  Η συμπεριφορά μιας μερίδας οπαδών της ΑΕΛ στον αγώνα δεν περιγράφεται. Ύβριζαν απρόκλητα την ομάδα του αποελ ,επιτέθηκαν εναντίων οπαδών του αποελ. Το 1981 στο Τσίρειο στον αγώνα ΑΕΛ-αποελ αναφέρεται σε άρθρο η άγρια συμπλοκή οπαδών της ΑΕΛ με του αποελ , επίθεση με πέτρες στα λεωφορεία τον οπαδών του αποελ ,εισβολή οπαδών της ΑΕΛ σκίζοντας σημαίες και παίρνοντας κασκόλ, με αποτέλεσμα τη φυγή τον οπαδών του αποελ.

Τον Ιούνη του 1979 πριν τον τελικό με το αποελ αποφασίστηκε από την παρέα του LOUKAS INN η ίδρυση ενός συνόλου οπαδών που θα βοηθούσε αποκλειστικά την οργάνωση και συσπείρωση της κερκίδας που στην συνέχεια (1979-1980) ονομάστηκε το περήφανο σε όλους μας ΣΥ.Φ.ΑΕΛ . Λίγο πιο μετά έγινε και καταστατικό (1981) και το πρώτο οίκημα που στέγασε τον ΣΥ.Φ.ΑΕΛ ήταν ο όροφος πάνω από το LOUKAS INN που δόθηκε από τον ιδιοκτήτη Λούκα Χριστοφή. Εκεί στεγαζόμασταν μέχρι το 1996. Από την πρώτη στιγμή η στήριξη και η αγάπη του κόσμου της ΑΕΛ προς τον σύνδεσμο ήταν μεγάλη. Το LOUKAS INN ήταν η αρχή και ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στην ιστορία της ΑΕΛ και της ΘΥΡΑ 3. Το 1989 η επιτροπή του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ αποφασίζει να εγγράψει τον ΣΥ.Φ.ΑΕΛ στα επίσημα μητρώα της Κυπριακής δημοκρατίας και έτσι καταγράφηκε ως ο ΠΡΩΤΟΣ εγγεγραμμένος σύνδεσμος φιλάθλων στην Κύπρο, που ταυτόχρονα ήταν και το πρώτο επίσημο οργανωμένο οπαδικό σύνολο. Να πούμε ότι τις δεκαετίες 70-80 οι διοικήσεις των ομάδων στην Κύπρο είχαν την τάση να ιδρύουν συνδέσμους τους οποίους στέγαζαν στο σωματείο και αποτελούνταν από άτομα της δικής τους αρεσκείας. Σκοπός των συνδέσμων αυτών ήταν οι εγγραφές μελών στο σωματείο, η συλλογή χρημάτων για την ομάδα, η οργάνωση χοροεσπερίδων και κάποτε έβαζαν και κανένα λεωφορείο πάντα όμως σε συνεννόηση με τις διοικήσεις. Στην Α.Ε.Λ αυτό το είδος συνόλου ονομαζόταν επιτροπή φιλάθλων ΑΕΛ, ιδρύθηκε το 1983 και καμιά σχέση δεν είχε με τον ΣΥ.Φ.ΑΕΛ και την οργάνωση της κερκίδας μας.

Τέλη της δεκαετίας του 80 με αρχές του 90, η δημιουργία οπαδικών συνδέσμων από διάφορες ομάδες άρχισε να φαίνεται στα Κυπριακά γήπεδα.

  • Υ.Γ. ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΟΥΣ……ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top