ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 05/03/2017 Ανακοίνωση ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 02.03.2017 Ανακοίνωση ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 23/02/2017 Ξεχνάμε την πίκρα και συνεχίζουμε "Εμείς στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε με ανυπομονησία την Δευτέρα"

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 05/03/2017

Tο σημερινό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με όλα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην ομάδα δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα και δυστυχώς ήταν το φυσικό επακόλουθο της συνεχόμενης κακοδιαχείρισης από την διοίκηση και κυρί…

Read more

Ανακοίνωση ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 02.03.2017

ΑΕΛΙΣΤΑ,

Το αποτέλεσμα της περασμένης αγωνιστικής και κυρίως ο τρόπος που ήρθε ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στην εικόνα της ομάδας μας καθώς και στην περηφάνια του ΑΕΛΙΣΤΑ που για ακόμη μια φορά ταξίδεψε για να βρεθεί δίπλα στους ποδοσφαιριστές μας.

Read more

Ανακοίνωση ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 23/02/2017

Περήφανε ΑΕΛΙΣΤΑ,

Αρχικά θέλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε ολόκληρο το κίτρινο λαό για την μαζική του παρουσία στο παιχνίδι της περασμένης Δευτέρας στο ΓΣΠ, όπου παρά το εργάσιμο της μέρας έκανε έντονη την παρουσία του στο γήπεδο της πρω…

Read more

Ξεχνάμε την πίκρα και συνεχίζουμε

Δεν ξέρω από μπάλα για να αναλύσω όπως αναλύουν όλοι οι φίλοι μου το γιατί χάσαμε, τι σύστημα παίξαμε και ποιος έφταιξε. Το μόνο που ξέρω είναι πως χάσαμε 3-0, επειδή φάγαμε τρία γκολ και δε βάλαμε κανένα. Δεν έχω απαντήσεις για την απάθεια και την ανία που διακατέχει τους ποδοσφαιριστές μας. Όποιος έχει απαντήσεις καλά κάνει και τις εκθέτει να τις μάθουμε κι εμείς.

Read more

"Εμείς στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε με ανυπομονησία την Δευτέρα"

Δυναμικό μήνυμα στήριξης και συσπείρωσης από τα λιοντάρια του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ Θεσσαλονίκης ενόψη του παιχνιδιού με τα παιδιά του ιωνά την ερχόμενη Δευτέρα: Άλλη μια τσικνοπέμπτη έφτασε στο τέλος της. Μια μέρα που είναι γιορτή για την Θεσσαλονίκη και εμείς φυσικά

Read more

ΟΠΑΔΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Το πρώτο μου άρθρο στην επίσημη σελίδα του συνδέσμου μας και η επιλογή του θέματος ήταν αρκετά δύσκολη. Σαν πρώτο θέμα διάλεξα να αναφερθώ σε μία κουλτούρα, σε ένα κίνημα που θέλοντας και μη μπήκε στη ζωή μας. Οι οργανωμένοι οπαδοί (ULTRAS) είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στον κόσμο του ποδοσφαίρου, που στην συνέχεια εξαπλώθηκε σε διάφορα αθλήματα.

Οι ULTRAS είναι οι οργανωμένοι οπαδοί που φημίζονται για την φανατική υποστήριξη και αγάπη προς την ομάδα τους. Το ασταμάτητο τραγούδι στην κερκίδα, η χρήση καπνογόνων και φωτοβολίδων, τα πανό, χορογραφίες κ.λ.π, είναι μερικές από της ασχολίες που ξεχωρίζουν οι οπαδοί από τους υπόλοιπους φιλάθλους. Η υποστήριξη της ομάδας, η ενθάρρυνση προς τους παίκτες και ο εκφοβισμός των αντίπαλων είναι ο κύριος σκοπός τον οργανωμένων οπαδών κάθε ομάδας, που αρκετές φορές οι δράσεις τους μπορεί να γίνουν υπερβολικά ακραίες. Τις τελευταίες δεκαετίες, η κουλτούρα έχει γίνει ένα κεντρικό σημείο για το κίνημα και είναι ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και κυρίως του μοντέρνου ποδοσφαίρου.

Ένας από τους παλαιότερους οργανωμένους συνδέσμους είναι οι TORCIDA SPLIT οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ιδρύθηκαν το 1950. Το όνομα Torcida προέρχεται από τους οργανωμένους οπαδούς στη Βραζιλία οι οποίοι ονομάζονται έτσι. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1950 έγινε στη Βραζιλία το Παγκόσμιο κύπελλο και από ότι φαίνεται από εκεί επηρεάστηκαν οι οπαδοί της Κροατικής ομάδας.

Η χώρα που συνδέεται περισσότερο με το οπαδικό κίνημα είναι η Ιταλία. Την δεκαετία του 60-70 η εξάπλωση του κινήματος ήταν μεγάλη. Ο όρος ultras χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1969 από οπαδούς της Sampdoria και από οπαδούς του Torino που στην συνέχεια θα γίνει συνώνυμο με το ιταλικό ποδόσφαιρο. Στην δεκαετία του 70 η ανάπτυξη και ο σχηματισμός οργανωμένων οπαδών στην Ιταλία έγινε πιο εμφανής. Ακόμη τη δεκαετία του 70 άρχισε να γίνεται εμφανής η βία στα γήπεδα από το οπαδικό κίνημα που μέχρι τώρα φαίνεται σε μεγάλο βαθμό.

Το οπαδικό κίνημα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970-1990, αρχίζοντας με τις χώρες που βρίσκονταν γεωγραφικά κοντά στην Ιταλία. Ένα οπαδικό group μπορεί να αποτελείται από δεκάδες μέχρι χιλιάδες οπαδούς.

Άλλο ένα σημείο που αξίζει να αναφερθώ είναι οι οργανωμένες ομάδες οπαδών στη Λατινική Αμερική (κυρίως στην Αργεντινή) που ονομάζονται Barras Bravas (σκληρές συμμορίες). Αυτό το στυλ οπαδών έχει πάνω κάτω τους ίδιους σκοπούς με τους Ευρωπαίους ultras, αλλά υπάρχουν διαφορές στον τρόπο λειτουργίας, καθώς θυμίζουν περισσότερο οργανωμένες μαφίες, που έχουν και άλλους ρόλους εκτός από την οργάνωση της κερκίδας. Μερικές ομάδες Barras Bravas έχουν γίνει για χουλιγκανισμούς σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Tο φαινόμενο ξεκίνησε στην Αργεντινή τη δεκαετία του 50-60 , αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Λατινική Αμερική στην δεκαετία του 90.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να αναφερθεί στη συνέχεια ,είναι η κουλτούρα των casuals ,που σχετίζεται με τον χουλιγκανισμό και με τη χρήση ακριβών ενδυμάτων για την αποφυγή της προσοχής της αστυνομίας , του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και για τον εκφοβισμό των αντίπαλων οπαδών. Η υποκουλτούρα αυτή έχει τις ρίζες της στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Δεν φορούσαν τα χρώματα της ομάδας τους , έτσι ήταν πιο εύκολο να κάνουν συμπλοκές με αντίπαλους οπαδούς ακόμη και να εισβάλουν σε συνδέσμους ή PUB των άλλων οπαδών.

Στις δεκαετίες του 70-80 τα πρώτα έντονα στοιχεία χουλιγκανισμού άρχισαν να εμφανίζονται και στα Κυπριακά γήπεδα. Το Γενάρη του 1978 στο Τσίρειο οι οπαδοί μας τότε χρησιμοποιούσαν τη δυτική κερκίδα ,μαζί με τους φιλοξενούμενους. Μέσω άρθρου εφημερίδας ,καταγγελία οπαδών του αποελ αναφέρει:( Με την είσοδο μας στην κερκίδα ,μερίδα οπαδών της ΑΕΛ μας πλησίασε προκλητικά και άρχισε να μας προκαλεί με σκοπό την δημιουργία επεισοδίων . Για κακή μας τύχη η ομάδα μας σκόραρε και εμείς αρχίσαμε να πανηγυρίζουμε. Δεν περίμεναν άλλη αφορμή και επιτέθηκαν ομαδικά εναντίων μας. Άρχισαν να σκίζουν σημαίες, κασκόλ, και να μας χτυπούν μανιασμένοι σαν κανίβαλοι. Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε την κερκίδα αφού ούτε ένας αστυνομικός δεν υπήρχε να μας προστατέψει. Ιούνης 1978 τελικός μπάσκετ αποελ-ΑΕΛ εφημερίδα αναφέρει:  Η συμπεριφορά μιας μερίδας οπαδών της ΑΕΛ στον αγώνα δεν περιγράφεται. Ύβριζαν απρόκλητα την ομάδα του αποελ ,επιτέθηκαν εναντίων οπαδών του αποελ. Το 1981 στο Τσίρειο στον αγώνα ΑΕΛ-αποελ αναφέρεται σε άρθρο η άγρια συμπλοκή οπαδών της ΑΕΛ με του αποελ , επίθεση με πέτρες στα λεωφορεία τον οπαδών του αποελ ,εισβολή οπαδών της ΑΕΛ σκίζοντας σημαίες και παίρνοντας κασκόλ, με αποτέλεσμα τη φυγή τον οπαδών του αποελ.

Τον Ιούνη του 1979 πριν τον τελικό με το αποελ αποφασίστηκε από την παρέα του LOUKAS INN η ίδρυση ενός συνόλου οπαδών που θα βοηθούσε αποκλειστικά την οργάνωση και συσπείρωση της κερκίδας που στην συνέχεια (1979-1980) ονομάστηκε το περήφανο σε όλους μας ΣΥ.Φ.ΑΕΛ . Λίγο πιο μετά έγινε και καταστατικό (1981) και το πρώτο οίκημα που στέγασε τον ΣΥ.Φ.ΑΕΛ ήταν ο όροφος πάνω από το LOUKAS INN που δόθηκε από τον ιδιοκτήτη Λούκα Χριστοφή. Εκεί στεγαζόμασταν μέχρι το 1996. Από την πρώτη στιγμή η στήριξη και η αγάπη του κόσμου της ΑΕΛ προς τον σύνδεσμο ήταν μεγάλη. Το LOUKAS INN ήταν η αρχή και ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στην ιστορία της ΑΕΛ και της ΘΥΡΑ 3. Το 1989 η επιτροπή του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ αποφασίζει να εγγράψει τον ΣΥ.Φ.ΑΕΛ στα επίσημα μητρώα της Κυπριακής δημοκρατίας και έτσι καταγράφηκε ως ο ΠΡΩΤΟΣ εγγεγραμμένος σύνδεσμος φιλάθλων στην Κύπρο, που ταυτόχρονα ήταν και το πρώτο επίσημο οργανωμένο οπαδικό σύνολο. Να πούμε ότι τις δεκαετίες 70-80 οι διοικήσεις των ομάδων στην Κύπρο είχαν την τάση να ιδρύουν συνδέσμους τους οποίους στέγαζαν στο σωματείο και αποτελούνταν από άτομα της δικής τους αρεσκείας. Σκοπός των συνδέσμων αυτών ήταν οι εγγραφές μελών στο σωματείο, η συλλογή χρημάτων για την ομάδα, η οργάνωση χοροεσπερίδων και κάποτε έβαζαν και κανένα λεωφορείο πάντα όμως σε συνεννόηση με τις διοικήσεις. Στην Α.Ε.Λ αυτό το είδος συνόλου ονομαζόταν επιτροπή φιλάθλων ΑΕΛ, ιδρύθηκε το 1983 και καμιά σχέση δεν είχε με τον ΣΥ.Φ.ΑΕΛ και την οργάνωση της κερκίδας μας.

Τέλη της δεκαετίας του 80 με αρχές του 90, η δημιουργία οπαδικών συνδέσμων από διάφορες ομάδες άρχισε να φαίνεται στα Κυπριακά γήπεδα.

  • Υ.Γ. ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΟΥΣ……ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top