Ανακοίνωση Μαθητικό Κάλεσμα Μαθητικού Ανακοίνωση ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 14/6/2017 Ανακοίνωση ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 8/6/2017 Ανακοίνωση- Μαθητικό

Ανακοίνωση Μαθητικό

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στον αδελφό μας για τον άδικο χαμό της μητέρας του. Γι’ αυτό τον λόγο ακυρώνεται και το πάρτι του Σαββάτου.
Αδερφέ να σε γερός να την θυμάσαι κι ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει.
ΣΥΦΑΕΛ ΜΑΘΗΤΙΚΟ

Read more

Κάλεσμα Μαθητικού

Μετά την επιτυχία της χθεσινής συνάντησης, κλείνουμε ραντεβού η ώρα 19:00 το επόμενο Σάββατο στις 24 του μήνα. Θα πραγματοποιηθεί ένα γιγάντιο γλέντι για σκοπούς συσπείρωσης της νέας γενιάς. Το πάρτι αυτό διοργανώνεται από το Μαθητικό συμβούλιο, το ο…

Read more

Ανακοίνωση ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 14/6/2017

Περήφανε οπαδέ της ΑΕΛ,

Ευτυχώς για μας τους ανυπόμονους η χρονιά φέτος ξεκινά αρκετά πιο γρήγορα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Την Παρασκευή η ώρα 19:30 στον Εναέριο θα πραγματοποιηθεί μεγάλο γλέντι για να μπούμε σιγά σιγά στους ρυθμούς της νέας αγωνιστικής περιόδου. Στην εκδήλωση αυτή θα υπάρξουν εκπλήξεις από το καινούργιο συμβούλιο το οποίο έπιασε για τα καλά δουλειά.

Τη Δευτέρα θα δούμε για πρώτη φορά την αγαπημένη μας ομάδα για φέτος, στην πρώτη επίσημη προπόνηση. Ο χώρος και η ώρα θα ανακοινωθούν από την επίσημη ΑΕΛ μέσα στις επόμενες μέρες. Καλούμε σύσσωμο το αλητολίμανο να δώσει το παρών του, για να αντιληφθούν οι ποδοσφαιριστές μας που ήρθαν και για ποια ομάδα θα αγωνίζονται.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ακόμη, πως μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η ημερομηνία και ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο καλοκαιρινό beach party στο οποίο θα ξεκινήσουν και οι εγγραφές μελών.

 

 

ΟΛΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΦΑΕΛ – ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΕΛhqdefault

Read more

Ανακοίνωση ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 8/6/2017

Περήφανε ΑΕΛίστα,

Μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο, πραγματοποιήθηκε ίσως η πιο κρίσιμη εκλογική συνέλευση στην ιστορία του συνδέσμου. Ο ΣΥΦΑΕΛ από σήμερα αλλάζει σελίδα, θέτει νέους στόχους, είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση και…

Read more

Ανακοίνωση- Μαθητικό

Ανυπότακτε οπαδέ της Α.Ε.Λ
Μετά από μερικά χρόνια, συγκροτήθηκε και πάλι μετά από προσπάθειες του προηγούμενου συμβουλίου, το Μαθητικό συμβούλιο. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες σε όσους στάθηκαν στο πλευρό μας και μας έδωσαν κίνητρα να συσπειρωθούμε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο όταν στον κόσμο της ΑΕΛ επικρατεί διχόνοια. Δεν είμαστε οι κατάλληλοι για να λάβουμε θέση γι’ αυτή την κατάσταση το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η ομάδα μας να απαλλαχτεί απ’ οτιδήποτε την βλάπτει, να παρουσιάζεται σε όλα τα αθλήματα αντάξια της ιστορίας της και να λειτουργεί έντιμα και καθαρά.

Για μας ο ΣΥΦΑΕΛ ,είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, μια ιδέα ,μια τρέλα που είναι άμεσα συνυφασμένη με την αγάπη μας για την ΑΕΛ. Παρόλα αυτά, δεν περιοριζόμαστε στην αγάπη μας για την ομάδα. Κατ’ εμάς ,για αν θεωρείτε κάποιος οπαδός πρέπει να είναι ενεργός κοινωνικά, έχοντας ευαισθησίες και προβληματισμούς αλλά και μια ζωή ταγμένη ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό. Εξάλλου είναι ευρέως γνωστό πως σχεδόν ολόκληρο αιώνα το σωματείο μας και οι οπαδοί του αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετούσαν.

Όσον αφορά την εικόνα που έχει ο κόσμος για μας, πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους πως δεν είμαστε ούτε πρεζάκια, ούτε τηλεκατευθυνόμενοι. Είμαστε άτομα που προσπαθούμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα με σκοπό να γνωρίσουμε την πραγματική μαγεία η οποία δεν βρίσκεται στις οθόνες. Πιστεύουμε αυτό που κάνει το οπαδικό μας κίνημα να χωλαίνει τα τελευταία χρόνια παρόλο που υπάρχουν δυνατότητες είναι η μόδα στην οποία δείχνουμε και εμείς αδύναμοι να αντισταθούμε. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν κατακτήσει τα μυαλά του κόσμου φαίνεται πως ο μόνος τρόπος να γνωρίσουμε τον ρομαντισμό και την πραγματική φανατίλα είναι μόνο μέσω της διήγηση ιστοριών από τους Παλιούς.

Ελπίζουμε αυτός ο τεράστιος σύνδεσμος να ορθοποδήσει λίαν συντόμως σηκώνοντας στις πλάτες του το πιο ιστορικό σωματείο της Κύπρου. Σκοπός μας είναι η καθιέρωση του Μαθητικού στους συνδέσμους κρατώντας τους νέους κοντά σε αληθινές αξίες και ιδανικά. Ξέρουμε πως τα λόγια δεν είναι αρκετά …γι αυτό με όσους από εσάς μπορούν και αντέχουν κλείνουμε ραντεβού στους δρόμους, στα γήπεδα και όπου χτυπά η καρδιά της Αθλητικής Ένωσης Λεμεσού.

ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ
ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠ ΤΑ ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙΣ
ΜΑ ΒΡΕΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΞΑΝΑΣΗΚΩΘΕΙΣ

ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΟΛΩΝ 1989

Read more

ΟΠΑΔΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Το πρώτο μου άρθρο στην επίσημη σελίδα του συνδέσμου μας και η επιλογή του θέματος ήταν αρκετά δύσκολη. Σαν πρώτο θέμα διάλεξα να αναφερθώ σε μία κουλτούρα, σε ένα κίνημα που θέλοντας και μη μπήκε στη ζωή μας. Οι οργανωμένοι οπαδοί (ULTRAS) είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στον κόσμο του ποδοσφαίρου, που στην συνέχεια εξαπλώθηκε σε διάφορα αθλήματα.

Οι ULTRAS είναι οι οργανωμένοι οπαδοί που φημίζονται για την φανατική υποστήριξη και αγάπη προς την ομάδα τους. Το ασταμάτητο τραγούδι στην κερκίδα, η χρήση καπνογόνων και φωτοβολίδων, τα πανό, χορογραφίες κ.λ.π, είναι μερικές από της ασχολίες που ξεχωρίζουν οι οπαδοί από τους υπόλοιπους φιλάθλους. Η υποστήριξη της ομάδας, η ενθάρρυνση προς τους παίκτες και ο εκφοβισμός των αντίπαλων είναι ο κύριος σκοπός τον οργανωμένων οπαδών κάθε ομάδας, που αρκετές φορές οι δράσεις τους μπορεί να γίνουν υπερβολικά ακραίες. Τις τελευταίες δεκαετίες, η κουλτούρα έχει γίνει ένα κεντρικό σημείο για το κίνημα και είναι ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και κυρίως του μοντέρνου ποδοσφαίρου.

Ένας από τους παλαιότερους οργανωμένους συνδέσμους είναι οι TORCIDA SPLIT οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ιδρύθηκαν το 1950. Το όνομα Torcida προέρχεται από τους οργανωμένους οπαδούς στη Βραζιλία οι οποίοι ονομάζονται έτσι. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1950 έγινε στη Βραζιλία το Παγκόσμιο κύπελλο και από ότι φαίνεται από εκεί επηρεάστηκαν οι οπαδοί της Κροατικής ομάδας.

Η χώρα που συνδέεται περισσότερο με το οπαδικό κίνημα είναι η Ιταλία. Την δεκαετία του 60-70 η εξάπλωση του κινήματος ήταν μεγάλη. Ο όρος ultras χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1969 από οπαδούς της Sampdoria και από οπαδούς του Torino που στην συνέχεια θα γίνει συνώνυμο με το ιταλικό ποδόσφαιρο. Στην δεκαετία του 70 η ανάπτυξη και ο σχηματισμός οργανωμένων οπαδών στην Ιταλία έγινε πιο εμφανής. Ακόμη τη δεκαετία του 70 άρχισε να γίνεται εμφανής η βία στα γήπεδα από το οπαδικό κίνημα που μέχρι τώρα φαίνεται σε μεγάλο βαθμό.

Το οπαδικό κίνημα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970-1990, αρχίζοντας με τις χώρες που βρίσκονταν γεωγραφικά κοντά στην Ιταλία. Ένα οπαδικό group μπορεί να αποτελείται από δεκάδες μέχρι χιλιάδες οπαδούς.

Άλλο ένα σημείο που αξίζει να αναφερθώ είναι οι οργανωμένες ομάδες οπαδών στη Λατινική Αμερική (κυρίως στην Αργεντινή) που ονομάζονται Barras Bravas (σκληρές συμμορίες). Αυτό το στυλ οπαδών έχει πάνω κάτω τους ίδιους σκοπούς με τους Ευρωπαίους ultras, αλλά υπάρχουν διαφορές στον τρόπο λειτουργίας, καθώς θυμίζουν περισσότερο οργανωμένες μαφίες, που έχουν και άλλους ρόλους εκτός από την οργάνωση της κερκίδας. Μερικές ομάδες Barras Bravas έχουν γίνει για χουλιγκανισμούς σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Tο φαινόμενο ξεκίνησε στην Αργεντινή τη δεκαετία του 50-60 , αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την Λατινική Αμερική στην δεκαετία του 90.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να αναφερθεί στη συνέχεια ,είναι η κουλτούρα των casuals ,που σχετίζεται με τον χουλιγκανισμό και με τη χρήση ακριβών ενδυμάτων για την αποφυγή της προσοχής της αστυνομίας , του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και για τον εκφοβισμό των αντίπαλων οπαδών. Η υποκουλτούρα αυτή έχει τις ρίζες της στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Δεν φορούσαν τα χρώματα της ομάδας τους , έτσι ήταν πιο εύκολο να κάνουν συμπλοκές με αντίπαλους οπαδούς ακόμη και να εισβάλουν σε συνδέσμους ή PUB των άλλων οπαδών.

Στις δεκαετίες του 70-80 τα πρώτα έντονα στοιχεία χουλιγκανισμού άρχισαν να εμφανίζονται και στα Κυπριακά γήπεδα. Το Γενάρη του 1978 στο Τσίρειο οι οπαδοί μας τότε χρησιμοποιούσαν τη δυτική κερκίδα ,μαζί με τους φιλοξενούμενους. Μέσω άρθρου εφημερίδας ,καταγγελία οπαδών του αποελ αναφέρει:( Με την είσοδο μας στην κερκίδα ,μερίδα οπαδών της ΑΕΛ μας πλησίασε προκλητικά και άρχισε να μας προκαλεί με σκοπό την δημιουργία επεισοδίων . Για κακή μας τύχη η ομάδα μας σκόραρε και εμείς αρχίσαμε να πανηγυρίζουμε. Δεν περίμεναν άλλη αφορμή και επιτέθηκαν ομαδικά εναντίων μας. Άρχισαν να σκίζουν σημαίες, κασκόλ, και να μας χτυπούν μανιασμένοι σαν κανίβαλοι. Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε την κερκίδα αφού ούτε ένας αστυνομικός δεν υπήρχε να μας προστατέψει. Ιούνης 1978 τελικός μπάσκετ αποελ-ΑΕΛ εφημερίδα αναφέρει:  Η συμπεριφορά μιας μερίδας οπαδών της ΑΕΛ στον αγώνα δεν περιγράφεται. Ύβριζαν απρόκλητα την ομάδα του αποελ ,επιτέθηκαν εναντίων οπαδών του αποελ. Το 1981 στο Τσίρειο στον αγώνα ΑΕΛ-αποελ αναφέρεται σε άρθρο η άγρια συμπλοκή οπαδών της ΑΕΛ με του αποελ , επίθεση με πέτρες στα λεωφορεία τον οπαδών του αποελ ,εισβολή οπαδών της ΑΕΛ σκίζοντας σημαίες και παίρνοντας κασκόλ, με αποτέλεσμα τη φυγή τον οπαδών του αποελ.

Τον Ιούνη του 1979 πριν τον τελικό με το αποελ αποφασίστηκε από την παρέα του LOUKAS INN η ίδρυση ενός συνόλου οπαδών που θα βοηθούσε αποκλειστικά την οργάνωση και συσπείρωση της κερκίδας που στην συνέχεια (1979-1980) ονομάστηκε το περήφανο σε όλους μας ΣΥ.Φ.ΑΕΛ . Λίγο πιο μετά έγινε και καταστατικό (1981) και το πρώτο οίκημα που στέγασε τον ΣΥ.Φ.ΑΕΛ ήταν ο όροφος πάνω από το LOUKAS INN που δόθηκε από τον ιδιοκτήτη Λούκα Χριστοφή. Εκεί στεγαζόμασταν μέχρι το 1996. Από την πρώτη στιγμή η στήριξη και η αγάπη του κόσμου της ΑΕΛ προς τον σύνδεσμο ήταν μεγάλη. Το LOUKAS INN ήταν η αρχή και ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στην ιστορία της ΑΕΛ και της ΘΥΡΑ 3. Το 1989 η επιτροπή του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ αποφασίζει να εγγράψει τον ΣΥ.Φ.ΑΕΛ στα επίσημα μητρώα της Κυπριακής δημοκρατίας και έτσι καταγράφηκε ως ο ΠΡΩΤΟΣ εγγεγραμμένος σύνδεσμος φιλάθλων στην Κύπρο, που ταυτόχρονα ήταν και το πρώτο επίσημο οργανωμένο οπαδικό σύνολο. Να πούμε ότι τις δεκαετίες 70-80 οι διοικήσεις των ομάδων στην Κύπρο είχαν την τάση να ιδρύουν συνδέσμους τους οποίους στέγαζαν στο σωματείο και αποτελούνταν από άτομα της δικής τους αρεσκείας. Σκοπός των συνδέσμων αυτών ήταν οι εγγραφές μελών στο σωματείο, η συλλογή χρημάτων για την ομάδα, η οργάνωση χοροεσπερίδων και κάποτε έβαζαν και κανένα λεωφορείο πάντα όμως σε συνεννόηση με τις διοικήσεις. Στην Α.Ε.Λ αυτό το είδος συνόλου ονομαζόταν επιτροπή φιλάθλων ΑΕΛ, ιδρύθηκε το 1983 και καμιά σχέση δεν είχε με τον ΣΥ.Φ.ΑΕΛ και την οργάνωση της κερκίδας μας.

Τέλη της δεκαετίας του 80 με αρχές του 90, η δημιουργία οπαδικών συνδέσμων από διάφορες ομάδες άρχισε να φαίνεται στα Κυπριακά γήπεδα.

  • Υ.Γ. ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΟΥΣ……ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top