ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 05/03/2017 Ανακοίνωση ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 02.03.2017 Ανακοίνωση ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 23/02/2017 Ξεχνάμε την πίκρα και συνεχίζουμε "Εμείς στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε με ανυπομονησία την Δευτέρα"

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 05/03/2017

Tο σημερινό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με όλα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην ομάδα δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα και δυστυχώς ήταν το φυσικό επακόλουθο της συνεχόμενης κακοδιαχείρισης από την διοίκηση και κυρί…

Read more

Ανακοίνωση ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 02.03.2017

ΑΕΛΙΣΤΑ,

Το αποτέλεσμα της περασμένης αγωνιστικής και κυρίως ο τρόπος που ήρθε ήταν ένα τεράστιο πλήγμα στην εικόνα της ομάδας μας καθώς και στην περηφάνια του ΑΕΛΙΣΤΑ που για ακόμη μια φορά ταξίδεψε για να βρεθεί δίπλα στους ποδοσφαιριστές μας.

Read more

Ανακοίνωση ΣΥ.Φ.ΑΕΛ 23/02/2017

Περήφανε ΑΕΛΙΣΤΑ,

Αρχικά θέλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε ολόκληρο το κίτρινο λαό για την μαζική του παρουσία στο παιχνίδι της περασμένης Δευτέρας στο ΓΣΠ, όπου παρά το εργάσιμο της μέρας έκανε έντονη την παρουσία του στο γήπεδο της πρω…

Read more

Ξεχνάμε την πίκρα και συνεχίζουμε

Δεν ξέρω από μπάλα για να αναλύσω όπως αναλύουν όλοι οι φίλοι μου το γιατί χάσαμε, τι σύστημα παίξαμε και ποιος έφταιξε. Το μόνο που ξέρω είναι πως χάσαμε 3-0, επειδή φάγαμε τρία γκολ και δε βάλαμε κανένα. Δεν έχω απαντήσεις για την απάθεια και την ανία που διακατέχει τους ποδοσφαιριστές μας. Όποιος έχει απαντήσεις καλά κάνει και τις εκθέτει να τις μάθουμε κι εμείς.

Read more

"Εμείς στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε με ανυπομονησία την Δευτέρα"

Δυναμικό μήνυμα στήριξης και συσπείρωσης από τα λιοντάρια του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ Θεσσαλονίκης ενόψη του παιχνιδιού με τα παιδιά του ιωνά την ερχόμενη Δευτέρα: Άλλη μια τσικνοπέμπτη έφτασε στο τέλος της. Μια μέρα που είναι γιορτή για την Θεσσαλονίκη και εμείς φυσικά

Read more

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Κατόπιν των πρόσφατων εξελίξεων και την ετσιθελική επιβολή του τροποποιημένου «θατσερικού» «χουντικού» νόμου έκτρωμα για τη βία στα γήπεδα (Ο Περί της Πρόληψης και της καταστολής της βίας στους αθλητικούς χώρους Νόμος του 2008, Ν. 48(Ι)/2008), καθώς και των αυξημένων εξουσιών που παρέχονται, στην ομοσπονδία, τους υπεύθυνους ασφαλείας των αθλητικών χώρων, στην αστυνομία, τους επιτηρητές γηπέδου κτλ, παρακάμπτοντας μάλιστα πολλές φορές τις διαδικασίες δικαστηρίου, με δικαίωμα άμεσου αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χώρους αλλά και παραπομπής σε αυτόφωρη διαδικασία, το παρόν στοχεύει στην δημιουργία ενός εγχειριδίου, οδηγού, για την στάση και συμπεριφορά που πρέπει να τηρεί πρόσωπο το οποίο με βάση τις διατάξεις του Νόμου, συλλαμβάνεται και προσάγεται ενώπιον Αρχής είτε ως ύποπτο είτε ως κατηγορούμενο για παράβαση που προνοεί ο νόμος.
Για αρχή, αξίζει να σημειωθεί ότι εσφαλμένα δημιουργήθηκε η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι ο νόμος έκτρωμα τίθεται σε εφαρμογή από 01/01/2015. Ο νόμος ήταν ήδη σε ισχύ από την 1η Αυγούστου του 2008, σε ηπιότερη εντούτοις μορφή, χωρίς να τύχει καμιάς εφαρμογής μέχρι σήμερα. Οι τροποποιήσεις αυτού, οι οποίες συνιστούν ουσιαστικά την εισαγωγή υπερεξουσιών στους πιο πάνω αναφερόμενους φορείς αλλά και σε πρόνοιες αυστηρότατων ποινών ή μέτρων, χωρίς ίχνος σεβασμού στοιχειωδών συνταγματικών δικαιωμάτων και οι οποίες ψηφίστηκαν τον Ιούλιο του 2014, σε καμιά περίπτωση δεν τίθενται σε ισχύ το 2015. Η ισχύς τους είναι και σε αυτή την περίπτωση άμεση. Από 01/06//2014 οι φορείς που κατονομάζονται στις διατάξεις του έχουν εξουσία και δύναμη να εφαρμόσουν άμεσα τα μέτρα που προβλέπονται και τα δικαστήρια του κράτους να επιβάλουν τις προβλεπόμενες ποινές. Επομένως το μοναδικό σημείο που θα τεθεί σε ισχύ την 01/01/2015 είναι οι διατάξεις για την κάρτα φιλάθλου και η ανάγκη έκδοσης της, από κάθε πρόσωπο το οποίο προτίθεται να εισέλθει σε αγωνιστικό χώρο.
Με βάση τα όσα ισχύουν στα πλαίσια του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας της κυπριακής δημοκρατίας, η αστυνομία έχει την εξουσία και την αρμοδιότητα να προσάγει ενώπιον του δικαστηρίου υπόπτους ή κατηγορούμενους, αφού προηγουμένως προβεί σε προσπάθεια εξιχνίασης του εκάστοτε αδικήματος, συλλέγοντας μαρτυρία την οποία παρουσιάζει ενώπιον του δικαστηρίου και η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την καταδίκη ή αθώωση κατηγορουμένων προσώπων.
Ανάμεσα στις εξουσίες που παρέχονται σ’ αυτήν, είναι αυτή της σύλληψης και προσαγωγής προσώπου ενώπιον των αστυνομικών αρχών, με σκοπό την λήψη από μέρους του κατάθεσης αφού προηγηθεί ανάκριση.
Με βάση τους ίδιους κανόνες που ισχύουν στο κυπριακό δίκαιο, η θεληματική κατάθεση ή ομολογία έχει τέτοια βαρύτητα που μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη ενός αρχικά υπόπτου, όταν προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Επομένως εκείνο που πρέπει να έχει ένας συλληφθείς κατά νου από την αρχή της σύλληψης του, είναι να μην διευκολύνει το ήδη εύκολο(με βάση τις τροποποιήσεις) έργο των αρχών, προβαίνοντας άθελα σε ομολογία ή σε κατάθεση επιβαρυντική για τον ίδιο και τυχόν άλλα πρόσωπα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχεις κατά νου αδελφέ σε περίπτωση που τεθείς υπό σύλληψη, είναι με ήπιο τόνο, να απαιτήσεις από τα όργανα που προβαίνουν στην σύλληψη σου, να σου αναφέρουν τον λόγο για τον οποίο συλλαμβάνεσαι. Εκείνο που πρέπει να προσπαθήσεις την δεδομένη στιγμή είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να πολεμήσεις τον φόβο και την ανησυχία. Παρέμεινε ήρεμος και να αναφέρεις σε ήπιο πάλι τόνο «Δεν έχω διαπράξει κανένα αδίκημα, η κράτηση μου είναι παράνομη. Θέλω να μάθω το λόγο που με συλλαμβάνεται καθώς και τα στοιχεία σας». Να θυμάσαι πως οτιδήποτε περισσότερο πεις ή αναφέρεις κατά την διάρκεια της σύλληψης ή της μεταφοράς σου στο τμήμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενοχοποίηση σου στο δικαστήριο. Γι’ αυτό το λόγο οι κουβέντες σου πρέπει να είναι μετρημένες και σταθερές. Μην μπεις στην διαδικασία να απαντήσεις σε καμιά ερώτηση ενώ μεταφέρεσαι στο τμήμα. Οι μπάτσοι σε καμιά περίπτωση δεν είναι φίλοι σου, ούτε σε συμπονούν, ούτε πρόκειται να σε βοηθήσουν να «ξεμπερδέψεις γρήγορα», όπως συνηθίζουν να ισχυρίζονται κατά την μεταφορά σου σε μια προσπάθεια να σε καλοπιάσουν ή να κάμψουν τις αντοχές σου.
Να θυμάσαι πως έχεις δικαίωμα να ειδοποιήσεις δικηγόρο. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο και επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σου αφαιρέσουν το κινητό σου τηλέφωνο, χωρίς να γίνεις επιθετικός, ανέφερε ότι επιθυμείς την παρουσία δικηγόρου πριν καταθέσεις οτιδήποτε και ζήτα να σου δοθεί το δικαίωμα να επικοινωνήσεις με κάποιον δικό σου. Καλό θα είναι να ειδοποιήσεις ένα έμπιστο πρόσωπο, φίλο ή συγγενή το οποίο θα είναι σε θέση να γνωρίζει ένα δικηγόρο, ώστε να τον καλέσει. Εκείνο που πρέπει επίσης να θυμάσαι είναι ότι σε καμιά περίπτωση κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής σου επικοινωνίας δεν πρέπει να μπεις σε λεπτομέρειες για το τι πραγματικά έγινε. Αναφέρεις απλά ότι σε έχουν συλλάβει παράνομα και σε κατηγορούν για το τάδε αδίκημα (εάν σε έχουν ενημερώσει) και ότι σε μεταφέρουν στον τάδε αστυνομικό σταθμό ή ότι βρίσκεσαι ήδη σε αυτόν, ότι δεν έχεις διαπράξει κανένα αδίκημα και ότι επιθυμείς να ειδοποιήσουν γρήγορα ένα δικηγόρο. Μην αρχίσεις να κάνεις περιγραφή της σκηνής ή του τι έγινε. Να είσαι προσεχτικός εάν κανείς δεν σε έχει ενημερώσει ακόμα για το αδίκημα το οποίο αντιμετωπίζεις κατηγορία, μην κάνεις υποθέσεις από μόνος σου και μην μπεις στη διαδικασία να το αναφέρεις στο πρόσωπο που βρίσκεται στην γραμμή. Ακόμα και τα πράγματα να είναι εμφανή για το αδίκημα για το οποίο θα αντιμετωπίσεις κατηγορίες, εσύ να αναφέρεις περιληπτικά ότι δεν έχεις διαπράξει κανένα αδίκημα και είσαι αθώος. Μην αναφέρεις πρόσωπα που τυχόν ήταν μαζί σου. Σε μια τέτοια περίπτωση εάν κάνεις την λάθος κίνηση μιλώντας περισσότερο απ’ όσο πρέπει ίσως να εντοπιστούν κι άλλοι ύποπτοι ή να δημιουργήσεις υπόθεση εις βάρος σου. Προσοχή, εάν το κινητό σου τηλέφωνο αφαιρεθεί, πριν το παραδώσεις φρόντισε να το απενεργοποιήσεις.
Επειδή ανάλογα με την ένταση του αδικήματος και τις προθέσεις που έχουν για εξιχνίαση, υπάρχει ενδεχόμενο άρσης του απορρήτου, να είσαι προσεχτικός ποιό πρόσωπο καλείς. Εάν στην σκηνή δεν ήσουν μόνος αλλά μπλέκονται και άλλα πρόσωπα, απέφυγε να καλέσεις αυτά ακόμα και αν είναι κολλητοί ή φίλοι σου. Κάλεσε πρόσωπο το οποίο την δεδομένη στιγμή δεν θα έχει κάτι σε βάρος του ή απουσίαζε πλήρως από την σκηνή.
Το μόνο που δηλώνεις πριν εμφανιστεί ο δικηγόρος σου είναι το όνομα και την ταυτότητα σου. Δεν απαντάς σε καμιά ερώτηση ακόμα και αν θεωρείς ότι οι ερωτήσεις που σου υποβάλλονται δεν σχετίζονται με το αδίκημα ή την σκηνή που συνελήφθηκες, ακόμα και εάν αφορούν στοιχεία που σχετίζονται με την εργασία σου, την οικογενειακή σου κατάσταση, εσύ οφείλεις να μην απαντήσεις σε καμιά ερώτηση, εκείνο που θα δηλώνεις ρητά και σταθερά είναι ότι «Δεν επιθυμείς να αναφέρεις οτιδήποτε ή να δώσεις κατάθεση πριν την άφιξη του δικηγόρου σου».
Εάν δεις το κλίμα να ζορίζει, τα όργανα να γίνονται επιθετικά ή απειλητικά ή εάν αρχίσουν τις ειρωνείες ή τις απειλές, παραμένεις ψύχραιμος, σταθερός στην άρνηση να απαντήσεις στο οτιδήποτε και ζητάς περαιτέρω τα στοιχεία τους. Συνήθως οι μπάτσοι στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν κατάθεση ή ομολογία παρουσιάζουν τις συμπεριφορές που αναφέρονται πιο πάνω. Έχεις δικαίωμα να ξέρεις ποια είναι τα πρόσωπα αυτά ώστε να μπορείς στην συνέχεια να καταγγείλεις την στάση τους ή σε περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί σε δίκη να κακίσεις την συμπεριφορά τους και ενδεχομένως να προσβάλεις το θεληματικό της κατάθεσης σου.
Όταν ο δικηγόρος σου φτάσει στο τμήμα, η στάση σου παραμένει η ίδια στην παρουσία των αστυνομικών. Δεν ξέρεις τίποτα, δεν έκανες τίποτα, δεν είδες τίποτα, δεν άκουσες τίποτα. Δεν απολογήσε, δεν αναφέρεις ονόματα άλλων που πιθανόν διέπραξαν το αδίκημα ή που βρίσκονταν στην σκηνή. Ψύχραιμα και ήρεμα αναφέρεις ότι δεν έχεις να πεις κάτι και ότι θα αναφέρεις στο δικαστήριο ότι γνωρίζεις για την υπόθεση.
Προχωράμε τώρα στο στάδιο της ανάκρισης. Είναι πολύ πιθανό να είσαι στο τμήμα όχι ως ύποπτος αλλά σε μια προσπάθεια της αστυνομίας να συλλέξει πληροφορίες κατά πόσο διαπράχθηκε κάποιο αδίκημα και από ποιόν. Σε αυτό το πρώτο στάδιο η αστυνομία μπορεί να σου υποβάλει χωρίς προηγουμένως να σε κατηγορήσει ή να σε πληροφορήσει για πιθανή ποινική σου δίωξη και επομένως χωρίς να σου γνωστοποιήσει τα δικαιώματα σου. Σε αυτό το στάδιο ο ανακριτής, επειδή ακριβώς δεν έχει επαρκείς πληροφορίες ή στοιχεία που να σε συνδέουν με το αδίκημα δεν έχει την υποχρέωση να σου τονίσει την προσοχή στον νόμο ή να σου γνωστοποιήσει πως «ότι αναφέρεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου στο δικαστήριο». Αυτή η περίπτωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Η αστυνομία δεν έχει πλήρη εικόνα ενώπιων της, αυτό που επιδιώκει είναι η στοιχειοθέτηση υπόθεσης και η ανεύρεση των δραστών και ως εκ τούτου οτιδήποτε αναφέρεις μπορεί να ενοχοποιεί πρόσωπα ή να στοιχειοθετεί υπόθεση σε βάρος τους, και σε αυτή την περίπτωση υποστηρίζεις ότι δεν γνωρίζεις τίποτα.
Εάν σε οποιοδήποτε στάδιο της παρουσίας σου στο τμήμα σου επιστηθεί η προσοχή στο νόμο με τον εξής τρόπο: «Δεν είσαι υποχρεωμένος να πεις οτιδήποτε εκτός αν το επιθυμείς, αλλά οτιδήποτε πεις μπορεί να γράφει να δοθεί ως μαρτυρία», τότε έχε κατά νου ότι υπάρχουν πληροφορίες ή στοιχεία εναντίον σου για την διάπραξη του αδικήματος και επομένως εκεί βρίσκεσαι σαν ύποπτος, και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να παραμείνεις σιωπηλός δηλώνοντας ότι δεν επιθυμείς να αναφέρεις οτιδήποτε εκεί παρά μόνο στο δικαστήριο.
Τέλος στο τελευταίο πιθανό στάδιο ανάκρισης, όταν δηλαδή κατηγορηθείς για κάποιο αδίκημα ή ενημερωθείς ότι πρόκειται να κατηγορηθείς, ο ανακριτής σου θα ρωτήσει εάν «Επιθυμείς να πεις οτιδήποτε; Δεν είσαι υποχρεωμένος να πεις οτιδήποτε αλλά ότι πεις θα γράφει και θα μπορεί να δοθεί σαν μαρτυρία».
Και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να παραμείνεις σιωπηλός αναφέροντας ότι δεν επιθυμείς να δηλώσεις κάτι, δεν γνωρίζεις τίποτα και θα τοποθετηθείς στο δικαστήριο. Ο λόγος της στάσης αυτής είναι για να είναι σε θέση σε μεταγενέστερο στάδιο ο δικηγόρος σου να σε συμβουλεύσει κατάλληλα για την γραμμή υπεράσπισης που θα ακολουθήσεις ή τους μετριαστικούς παράγοντες που θα επικαλεστείς. Εάν αρχίσεις να ομολογείς το οτιδήποτε ή να προσπαθείς να καλύψεις τη θέση σου, το μόνο δεδομένο είναι ότι δυσκολεύεις το έργο του δικηγόρου σου να αλλάξει τη θέση σου στο δικαστήριο αφού η κατάθεση είναι το πιο δυνατό χαρτί που έχει στα χέρια της η αστυνομία.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακόμα και μετά τις πιο πάνω αναφορές – καταθέσεις σου η προσοχή σου πρέπει να είναι ιδιαίτερη στο τι υπογράφεις. Μην αρκεστείς στην ανάγνωση του κειμένου από το όργανο που βρίσκεται εκεί, διάβασε από μόνος σου τι καταγράφηκε και εάν όντος είναι αυτό που εσύ ανέφερες. Θα σου ζητηθεί να υπογράψεις την κατάθεση, πρόσεξε σε ποιά έντυπα υπογράφεις. Θέτεις την υπογραφή σου μονάχα κάτω από το κείμενο που διάβασες και αποτυπώνει ότι ακριβώς δήλωσες. Δεν υπογράφεις σε λευκές κόλλες χαρτί, ούτε σε άλλα έντυπα χωρίς προηγουμένως να διαβάσεις το περιεχόμενο τους. Εάν το φύλλο μένει κενό σε μεγάλη έκταση και σου ζητηθεί να υπογράψεις πρόσεξε να θέσεις την υπογραφή σου κάτω ακριβώς από την τελευταία λέξη που δήλωσες και ζήτα να τραβηχτεί μια γραμμή στο κενό μέρος. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει κίνδυνος εάν υπογράψεις στο τέλος της σελίδας να προστεθεί αργότερα στην απουσία σου κείμενο από μέρους της αστυνομίας το οποίο να σε ενοχοποιεί ή να δηλώνει οτιδήποτε αφορά την διάπραξη του αδικήματος το οποίο στην συνέχεια να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο.
Σε περίπτωση που δεν συλληφθείς μόνος αλλά μαζί με άλλα πρόσωπα, μην υποκύψεις σε πιέσεις των μπάτσων τύπου «Ξέρουμε ότι εσύ το έκανες», «Οι φίλοι σου σε έδωσαν», «Μίλα και εσύ γιατί οι άλλοι μίλησαν και επιβαρύνεις τη θέση σου». Στα αστυνομικά πράγματα ένας είναι ο κανόνας, οι μπάτσοι ξέρουν πολύ λιγότερα από αυτά που υποστηρίζουν ή δηλώνουν. Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός σε μια τέτοια περίπτωση, μην δώσεις άτομα, μην προσπαθήσεις να δημιουργήσεις υπεράσπιση διαφοροποιώντας την θέση σου από τους άλλους γιατί τυχόν αντίθετη κατάθεση ή μαρτυρία μπορεί να σε θέσει σε περιπέτειες ή να επιβαρύνει την θέση σου μεταγενέστερα.
Τέλος με βάση τις νέες πρόνοιες του νόμου, σε περίπτωση που διαπραχθεί αδίκημα κατά παράβαση των διατάξεων του, το πρόσωπο το οποίο συλλαμβάνεται οδηγείται ενώπιον δικαστηρίου εντός 24 ωρών είτε για να του προσαφθούν κατηγορίες και να ζητηθεί να απαντήσει είτε για να διαταχθεί η προσωποκράτηση του σε περίπτωση που χρήζει ακόμα συγκέντρωσης στοιχείων η υπόθεση.
Εάν πρόκειται για αυτόφωρο, δηλαδή συνελήφθηκες κατά την διάπραξη του αδικήματος, θα οδηγηθείς στο τμήμα, θα προηγηθούν όλα όσα αναφέρθηκα πιο πάνω με τη λήψη κατάθεσης και εντός 24 ωρών θα οδηγηθείς στο δικαστήριο για να κατηγορηθείς. Επειδή πολύ πιθανόν στο διάστημα που μεσολαβεί να μην καταστεί δυνατό να συναντήσεις δικηγόρο ή να ειδοποιηθεί ο δικηγόρος σου, στο δικαστήριο όταν κατηγορηθείς θα δηλώσεις απλά «Δεν παραδέχομαι». Με αυτόν τον τρόπο η υπόθεση θα οριστεί για ακρόαση και εσύ θα έχεις τον χρόνο να την προετοιμάσεις μαζί με τον δικηγόρο σου έχοντας ενώπιον σας όλα τα στοιχεία και τις καταθέσεις που τυχόν έχουν ληφθεί από άλλα πρόσωπα.
Σε περίπτωση που οδηγηθείς στο δικαστήριο για προσωποκράτηση μέχρι την συμπλήρωση του φακέλου της υπόθεσης οπόταν και θα διαφανεί εάν κατηγορηθείς ή όχι, ανάλογα εάν προκύπτουν στοιχεία εναντίον σου, η αστυνομία θα ζητήσει την κράτηση σου για χρονικό διάστημα από 1 μέχρι 8 μέρες ώστε να συνεχίσει τις έρευνές. Εάν στο δικαστήριο παρίσταται ο δικηγόρος σου τότε θα τοποθετηθεί ανάλογα. Εάν δεν πρόλαβες να τον ειδοποιήσεις καλό είναι να θέσεις τον εαυτό σου στην διάθεση των ανακριτικών αρχών τοποθετούμενος μόνο στο χρόνο της κράτησης, δηλαδή εάν η αστυνομία ζητά την κράτηση σου για 8 μέρες ή 6, εσύ να υποστηρίξεις ότι μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της σε λιγότερες μέρες αφού άλλωστε είσαι αθώος και δεν θα προκύψουν στοιχεία εναντίον σου.
Κατά την μεταφορά σου στο δικαστήριο και ενόσω κράτησε μέχρι να οδηγηθείς στην αίθουσα, μην μπεις σε διάλογο για το τι έγινε με κανένα οικείο πρόσωπο σου το οποίο θα έρθει να σε δει. Μπορεί το οτιδήποτε να πέσει στην αντίληψη «λάθος ατόμων» και στην συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε βάρος σου.
Για τέλος εφιστώ την προσοχή σε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό το οποίο πολλές φορές διαφεύγει της προσοχής σου, ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις την αγωνία και τον φόβο της σύλληψης ή της κράτησης σου σε τμήμα. Κανένας μπάτσος και κανένα όργανο της τάξης το οποίο καλείται να εφαρμόσει τον νόμο ιδιαίτερα σήμερα που πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και έχουν σαν κύριο στόχο τους να πάρουν τα εύσημα για την «εξιχνίαση ενός αδικήματος», δεν πρόκειται να σε αγαπήσει ή να σε συμπαθήσει ή να σε ρίξει στα «μαλακά». Συναλλαγές με μπάτσους δεν υπάρχουν, ούτε εμπιστοσύνη. Μην υποκύψεις στο «μίλα εσύ, το έκανε ο Α? ή ο Χ?, μίλα και θα φροντίσουμε να κλείσει ο δικός σου φάκελος». Δεν πρόκειται να κλείσουν κανένα φάκελο, εκείνο που προσπαθούν είναι να εξασφαλίσουν ενοχοποιητική μαρτυρία για κάποιον στην προσπάθεια τους να ολοκληρώσουν την υπόθεση. Επιπλέον, μπορεί η διαδικασία να είναι χρονοβόρα σε μια προσπάθεια να σπάσουν τις αντοχές σου και να σε κάνουν να μιλήσεις. Έχε όμως κατά νου ότι όσο περισσότερος χρόνος περνά χωρίς να προκύπτει κάτι σε βάρος σου τόσο πιο μεγάλο θα είναι το βάρος τους να σε αφήσουν ελεύθερο και τόσο περισσότερο θα εκνευρίζονται και θα κάμπτονται οι δικές τους αντοχές. ΠΡΟΣΟΧΗ, κατά την διάρκεια σου στο τμήμα ή την μεταφορά σου σ’αυτό με περιπολικό, δεν παίρνεις τσιγάρο από μπάτσο, ούτε ανάβεις δικό σου, κυρίως στο στάδιο της λήψης κατάθεσης, εάν σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα ήπιο, ήρεμο ή φιλικό ώστε να αποσπάσουν από σένα το οτιδήποτε σου προσφέρουν αρνήσου ευγενικά. Εάν πέσεις στην παγίδα να ανάψεις τσιγάρο αμέσως με την απομάκρυνση σου από την σκηνή, το αποτσίγαρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξέταση γενετικού υλικού και ανίχνευση δακτυλικών αποτυπωμάτων κάνοντας το έργο τους ακόμα πιο εύκολο. Το ίδιο, μην αποδεχθείς να σε «κεράσουν» κάτι για να σβήσεις τη δίψα σου. Πάλι τα αποτυπώματα στο ποτήρι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ταυτοποίηση αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στην σκηνή. Αν και κάτι τέτοιο είναι παράνομο δεν αποκλείεται να συμβεί.
Πάνω από όλα να θυμάσαι: να είσαι ήρεμος, ήπιος, να μην απαντάς σε καμία ερώτηση και να είσαι έντονος μόνο στο ότι δεν γνωρίζεις τίποτα, δεν διέπραξες κανένα αδίκημα και κρατείσαι παράνομα. Όλα τα άλλα θα αναλάβει  στην συνέχεια ο δικηγόρος σου. Έχε κατά νου πως από μια τέτοια δοκιμασία, προκύπτει ότι σε περίπτωση σύλληψης, ξεχνάς τα πάντα και θυμάσαι μονάχα το όνομα σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top